preskoči na sadržaj

Osnovna škola Cestica

Login
 

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Školska kuhinja


RED BUTTON

Ova aplikacija namijenjena je svima Vama, ali je posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje sadržaja na internetu za koji sumnjate da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece.

Šareni zid

 

CESTICA vrijeme

Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 10. 2010.

Ukupno: 871560
Ovaj tjedan: 518
Jednodnevna terenska nastava

ZAJEDNIČKO DRUŽENJE U ZELENDVORU

Svi učenici od prvog do osmog razreda i djelatnici škole nekoliko su godina uzastopno odlazili na terensku nastavu u Zelendvor. Tu su uživali u zajedničkim druženjima, igrama, šetnjama, sportskim natjecanjima, od kojih je uvijek najzanimljivija bila nogometna utakmica učenika protiv učitelja i učiteljica.

POSJET SEOSKOM DOMAĆINSTVU OBITELJI EVICE LAZAR

3. svibnja 2010. godine realiziran je izlet drugih razreda na seosko domaćinstvo obitelji Lazar Evice u Babincu. Naučili su, probali, promatrali, osluškivali, mirisali, divili se, čudili  "KAKO SU ŽIVJELI NAŠI PRECI".

Staru hižu posjetili su u petak,  17. listopada 2014. i učenici petih i šestih razreda, u sklopu terenske nastave iz Hrvatskoga jezika „Kulturna, etnografska i jezična baština cestičkoga kraja“. Sudjelovali u radionicama koje je vodila Evica Lazar,  Ruralna žena Varaždinske županije za 2014. godinu. Učenici su luščili kuruzu i grah, delali mlinec, žagali drva, puslušali Evičine pesme, mulili i pupievali… Sa zanimanjem su upoznavali način života, običaje, prostore i predmete koji svjedoče o prošlom vremenu i na taj način učili o svojem kraju i jeziku, tj. o sebi.

ŠUMA I KESTENI

26.10.2012. PŠ Lovrečan bio je na terenskoj nastavi u šumi. Bilo je veselo, sunčano i korisno...

....a nakon par dana KESTENIJADAAAAAA!!!

POSJET VATROGASCIMA

U prosincu 2012. godine učenici 2.c r. iz PŠ Lovrečan su zajedno sa svojom učiteljicom posjetili Vatrogasnu postaju Lovrečan. Dobrodošlicu su nam zaželjeli M. Biškup i Z. Korotaj te nam dali zanimljive informacije koje su učenici sa zanimanjem pratili.
Najzanimljiviji dio je bila demonstracija gašenja vatre "brentačom" koji nam je sa zadovoljstvom i ponosom prezentirala naša razredna prijateljica L. R., inače i sama članica DVD-a Lovrečan.

Izlet: ČIGOĆ- LONJSKO POLJE- SISAK

10. svibnja 2013. šestaši su  krenuli sa svojim učiteljicama, Jelenom Šinjur, Slavom Požgajec i Eminom Ister u nezaboravnu avanturu. Posjetili su mali dio Slavonije: europsko selo roda Čigoć, Park prirode Lonjsko polje i grad Sisak.

 

POSLJEDNJA OSNOVNOŠKOLSKA EKSKURZIJA UČENIKA OSMIH RAZREDA

U petak, 10. svibnja 2013. godine učenici osmih razreda posjetili su Vukovar, Osijek i Đakovo.
Obišli su vukovarsku bolnicu, memorijalno groblje i Ovčaru, osječku katedralu sv. Petra i Pavla Apostola te đakovačku katedralu sv. Petra.


PRVI RAZREDI U VINICI

15. svibnja 2013. godine održana je terenska nastava za učenike prvih razreda u Arboretum Opeka - Vinica. Učenici i njihove učiteljice upoznali su bogat i raznolik biljni i životinjski svijet.
Za učenike je bila posebno zanimljiva radionica u kojoj su izrađivali Buba-mare od orahovih ljuski.
Prije polaska kući, šetnja parkom, udisanje svježeg zraka i upijanje ljepota netaknute prirode svim osjetilima bio je najljepši trenutak za tijelo i dušu.

Obilježavanje Svjetskog dana jabuka

U mjesecu listopadu obilježavaju se Dani zahvalnosti za plodove zemlje20. listopada obilježava se kao Svjetski dan jabuka, s ciljem da se skrene pozornost na njenu veliku zdravstvenu vrijednost, a isto tako na veliku raznolikost različitih sorti jabuka. Da bismo to obilježili, učenici 3. i 4.  a/b razreda 20.10.2013. godine su u  sklopu terenske nastave zajedno sa svojim učiteljicama i pedagoginjom posjetili voćnjak jabuka gospodina Mihina.

NASTAVA U PRIRODI

U listopadu 2013. godine učenici 3.c razreda nastavne su sadržaje iz prirode i društva učili na njima ljepši i zanimljiviji način. Iskoristivši prekrasno jesensko sunce uz pomoć kojeg su određivali strane svijeta, prošetali su do crkve i razgledali prekrasni krajolik pun veselih boja. Učili su i o planu mjesta. Naučili su nastavne sadržaje, a da su pritom uživali i dobro se zabavljali boraveći na svježem zraku.

 

U ožujku 2014. godine učenike 2. i 3.razreda PŠ Lovrečan izmamio je prekrasan topao i sunčan dan kojeg su iskoristili za odlazak na nastavu u prirodu. Okupani suncem promatrali su buđenje prirode, osluškivali pjev ptica, zujanje pčela, žubor potoka i rijeke, promatrali izvođenje proljetnih radova u vrtovima i na polju. Na kraju su se dobro poigrali uz pjesme koje im je pjevala Drava.

Izlet učenika trećih razreda

Učenici trećih razreda 22.5. 2014. godine  posjetili su centar svijeta Ludbreg, Hlebine i Galeriju naivne umjetnosti Ivana i Josipa Generalića te razgledali spomen kuću obitelji Generalić. Prošetali su i razgledali Koprivnicu te obišli tvornicu Podravku. Pri tom su uživali u društvu njihove maskote "Lina" te uz kratko razgledavanje tvornice u živo vidjeli proizvodnju marmelade i njezinu pripremu za tržište u plastičnoj i staklenoj ambalaži.

Potom su krenuli do Jagnjedovca gdje su ih srdačno primili i ugostili domaćini "Sunčanog sela". Nakon ukusnog ručka, razgledali su njihovo imanje, etno kuće te se upoznali s raznim alatima, priborom za domaćinstvo i starim namještajem. Uz igru, okupani suncem završili su prekrasno zajedničko druženje.

 

Izlet: VARAŽDIN - LUDBREG

20.5.2014. godine učenici 2.a,b i c razreda bili su na jednodnevnom izletu Varaždin – Ludbreg. U Varaždinu su razgledali groblje, Stari grad, tržnicu,  poštu i Korzo, a zatim vlakom krenuli prema Ludbregu.

ZAGORJE - BAJKA NA DLANU

Učenici prvih razreda školsku godinu  2013./2014. završili su  jednodnevnim izletom  Zagorje –bajka na dlanu koji je  realiziran  27. 5. 2014. Posjetili su Friščićev mlin – vodenicu gdje su sami mogli mljeti brašno.Upoznali su i seosko gospodarstvo gdje su sami pripremali pizze, pili prirodni sok od bazge, a najviše ih je razveselila vožnja traktorom. U Klenovniku su posjetili medičarsku radionicu Gladović i naučili izrađivati licitarska srca.

Isti izlet ponovili su učenici prvih razreda u srijedu, 25. svibnja 2016.

Izleti učenika viših razreda, 30.5.2014.

Učenici petih razreda bili su na uzletu u Hrvatskom zagorju. U Krapini u Muzeju krapinskog pračovjeka pogledali su film o životu krapinskog pračovjeka. U muzeju je prikazan nastanak svemira i planeta Zemlje te evolucija životinja i ljudi.
Gornja Stubica bila je drugo odredište. Vidjeli su spomenik Seljačkoj buni i Matiji Gupcu, rad kipara Augusta Augustinčića, a potom su se uputili do dvorca Oršić, Muzeja seljačke bune.
Zadnje odredište bila je Marija Bistrica gdje je svaki učenik pokazao  svoju kreativnost izradom vlastitog licitarskog srca.

Učenici 6. razreda posjetili su Nacionalni park Plitvička jezera i Memorijalni centar Nikola Tesla. Posjetivši Teslinu rodnu kuću u Smiljanu kod Gospića, učenici su vidjeli čime se sve bavio i kako izgledaju njegovi izumi. Svoja znanja dopunili su i edukativnim filmom o njegovu životu.
Poslijepodnevni sati bili su predviđeni za razgledavanje prirodnih ljepota našeg najposjećenijeg i najvećeg
Nacionalnog parka Plitvička jezera. Tu su učenici uživali u ljepotama manjih i većih jezera, slapova te bogatstvu biljnog i životinjskog svijeta. Predah i odmor od dugog pješačenja iskoristili su za vožnju brodicom po najvećem jezeru Kozjak, a za razonodu okušali su se u vožnji vlakićem. Pozitivni dojmovi i reakcije učenika pokazuju kako je ovaj izlet zaslužio čistu peticu.

 

Učenici sedmih razreda posjetili su Arboretum Opeka Vinica u pratnji razrednica Jelene Šinjur i Slavice Požgajec te učitelja Predraga Dobrotića, Siniše Ercegovca i školske knjižničarke Tatjane Skupnjak Žagi. Prošetali su dijelom parka uz stručno vodstvo. Uz igru i razgledavanje ponešto su naučili i o povijesti samoga parka i vrstama biljaka. Nakon toga posjetili su i Srednju školu Arboretum Opeka gdje su uz stručno vodstvo ljubaznih domaćina razgledali nasade u rasadniku i klijalištu, Eko vrt te domaće životinje.

Osmaši su bili na završnom izletu u predivnom istarskom gradu Puli i Nacionalnom parku Brijuni. U Puli su razgledali rimski amfiteatar, poznat kao Arena. Na Brijunima su vlakićem razgledali safari park osnovan 1978. godine. Stanovnici parka su egzotične životinje: slonovi, ljame, zebre, antilope, somalijske ovce, indijske svete krave. Upoznali su najglasnijega stanovnika toga nacionalnoga parka-Titovoga papagaja Kokija koji već desetljećima zabavlja posjetitelje. Turistička atrakcija Brijuna je i slonica Lanka koju je Tito dobio na poklon od poznate indijske predsjednice Indire Gandi. Simbol Brijuna je i Titov Cadillac te izložba dvjestotinjak prepariranih životinja.

PODRUČNA ŠKOLA U TRAKOŠĆANU

Svi učenici PŠ Lovrečan bili su 26. V. 2015. na terenskoj nastavi u Trakošćanu. Nakon ugodne vožnje kroz zavičaj prošetali su uz jezero pod dvorcem. Posebno ih je očarao dvorac Trakošćan sa svojim prekrasnim odajama. Nakon toga imali su vremena za igru i druženje.
Vrijeme je brzo proteklo i svima je bilo žao što se moraju oprostiti do ovog lijepog mjesta.

Od vulkanskog nalazišta do Ravne gore

Učenici nižih razreda OŠ Cestica u lipnju 2015. godine bili su na terenskoj nastavi u Gaveznici i Ravnoj gori. Najprije su razgledali lokalitet jedinog fosilnog vulkana u Hrvatskoj. Gaveznica se nalazi nedaleko Lepoglave. Na lokalitetu se mogu vidjeti različiti oblici stijena (sedimentnih, metamorfnih i vulkanskih) zbog čega su nekada čitavo područje zvali Kameni vrh. Vulkan je posljednji puta eruptirao prije 22 milijuna godina. Gaveznica je poznata po nalazištu poludragog kamena ahata kojeg su učenici mogli pronaći i prikupiti po nalazištu.
Nakon razgleda lokaliteta učenici su se odvezli do podnožja Ravne gore te započeli dvosatni uspon do Filićevog dvora. S vidikovca u blizini planinarskog doma pruža se pogled na okolna brda, dvorac Trakošćan, planine Ivanščicu i Strahinščicu te mjesta Lepoglavu i Bednju s okolnim zaselcima. U daljini se može vidjeti vrh Medvednice – Sljeme te nazrijeti Pohorje u susjednoj Sloveniji.
Uz sam Filićev dom nalazi se ponikva gdje su učenici odigrali „nogač“ i graničara.

Posjet 20. međunarodnom sajmu „Lov,ribolov, priroda i turizam“

Učenici 3.a i 3.b te 4.a i 4.b razreda u petak, 9. listopada 2015. su posjetili 20. Međunarodni sajam „Lov,ribolov, priroda i turizam“ koji se održava u Areni Varaždin. Na sajmu su se učenici upoznali s lovačkom i ribolovnom opremom, lovnim turizmom te brojnim biljnim i životinjskim vrstama koje su izložene na sajmu.

Zanimljivo jutro u pekarnici

20. listopada 2015., učenici prvih i drugih razreda OŠ Cestice sa svojim razrednim učiteljicama posjetili su pekranicu "Petra" u Babincu.
Upoznali su se s procesom izrade kruha i peciva te drugih pekarskih proizvoda. Time su obilježili
Dane zahvalnosti za plodove zemlje.

Četvrti razredi u Zagrebu

U četvrtak, 29. listopada 2015. učenici 4. a i 4.b razreda OŠ Cestica i učenici 4.c razreda PŠ Lovrečan posjetili su naš glavni grad Zagreb. Najprije su ih na vojnom dijelu Međunarodne zračne luke Zagreb srdačno dočekali pripadnici HRZ-a i pokazali im borbene zrakoplove i helikoptere koji su učenike ostavili bez daha, a potom su razgledali i civilni dio zračne luke.
Uslijedio je razgled grada i neizostavna vožnja uspinjačom, a potom i posjet Tehničkom muzeju i Zoološkom vrtu gdje su u sklopu edukativne radionice mnogi po prvi puta imali priliku podragati zmiju - druželjubivu Fifi.  Iako umorni, kućama su se vratili veseli, raspjevani i puni dojmova.

Zagrebački osmaši

Učenici osmih razreda svake godine odlaze na terensku nastavu u Zagreb. Tako su i 19.XI.2015. posjetili Tehnički muzej gdje su posjetili Planetarij, zatim kabinet Nikole Tesle gdje su sudjelovali u izvođenju pokusa s rekonstrukcijama najpoznatijih Teslinih izuma, slijedio je odlazak u rudnik te na kraju razgled stalnog postava uz stručno vodstvo.

 

Terenska nastava učenika nižih razreda u Varaždin

Svake školske godine učenici nižih razreda odlaze na terensku nastavu u Varaždin. 12. travnja 2016. godine pogledali su kazališnu predstavu Grimmix u varaždinskom HNK. Posjetili su i različite kulturno-povijesne znamenitosti grada.
Učenici prvoga razreda prošetali su gradom i posjetili
Varaždinsku tržnicu.
Učenici drugoga i četvrtoga razreda bili su u
Entomološkom muzeju i prošetali gradom.
Učenici trećega razreda razgledali su povijesnu jezgru grada, prošetali
Starim gradom te posjetili Gradski muzej Varaždin.

Terenska nastava Varaždin - Čakovec

Učenici drugoga razreda sa svojim su razrednim učiteljicama, 17. svibnja 2016. godine, bili  na terenskoj nastavi Varaždin - Čakovec. Prema planu posjetili su Autobusni i Željeznički kolodvor u Varaždinu, vozili se vlakom, razgledali Muzej vatrogastva u Varaždinu i prisustvovali demonstraciji rada vatrogasaca.

Od pećine do „črne kuhlje“ – zagorski evolucijski putevi

Nije se činio kao savršen dan za izlet (12.5.2016.), ali ni apokaliptične vremenske prognoze, ni sramežljiva jutarnja kiša nisu mogle slomiti entuzijazam naših 5. a i b razreda koji su krenuli na putovanje po zagorskim „bregima“ otkrivajući povijesno blago koje na njima leži.
Prva postaja nakon ugodne vožnje autobusom bio je Muzej krapinskih neandertalaca u kojemu smo mogli vidjeti kako su živjeli praljudi čiji su ostatci pronađeni na lokalitetu Hušnjakovo brdo. Naučili smo mnogo toga ne samo o „krapinjoncima“, već i o Zemljinoj prošlosti u čijoj kronici čovjek i njegove razvojne etape zauzimaju tek sićušni dio.

Putujući u dubinu zagorskog kraja stigli smo Kumrovca i etno sela Staro selo u kojem je vrijeme stalo prije stotinjak godina i koje je postalo svjedok toga vremena. Naši „petaši“ čudili su se teškim uvjetima u kojima su ljudi živjeli, ali i impresionirali stručno vodstvo svojim znanjem i prepoznavanjem izloženih eksponata.
Da bi doživljaj bio potpun, pobrinuo se
učitelj Rudolf koji je naše osnovnoškolce poučio vještini krasopisa i sve to se odvijalo u autentičnom prostoru Niže kumrovečke pučke škole. Odjeveni u kute učenici su u starim klupama pozorno slušali riječi i upute učitelja, a potom se i sami okušali u krasopisu perom i crnilom. Zamrljali smo se, ali smo i uživali u ovom već pomalo izgubljenom načinu pisanja.
Svojim kućama ponijeli smo nekoliko suvenira iz muzeja i etno sela, no najvredniji suvenir ostat će nam sjećanje na jedan prekrasan blago kišovit dan u Hrvatskome zagorju.

Šestaši posjetili Kopački rit i Papuk

Čarobni svijet netaknute prirode te bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta, učenici 6. a i 6. b razreda pronašli su u parkovima prirode Kopački rit i Papuk. U ljepotama prirode uživali su 18. svibnja 2016. godine.
Posjet Parku prirode Kopački rit započeo je šetnjom poučnim stazama na kojima su postavljene table sa slikama i opisima biljaka, životinja i karakteristikama močvarnog staništa. Posebno uzbudljiva avantura svim učenicima bila je jednosatna vožnja brodom i upoznavanje posebnog zoološkog rezervata. Plovidbom kanalom Kopačkog rita stručni vodič otkrio je čudesni svijet poplavne doline Dunava. Kopački rit je uglavnom močvarno područje gdje se najviše mogu promatrati ptice močvarice. Dosad je zabilježeno preko 300 vrsta ptica, a najveća ptica grabljivica na tom području je orao štekavac. Simbol je Parka prirode jer se u njemu gnijezdi gotovo polovica ukupne hrvatske populacije. Od ostalih atraktivnijih ptica mogli su se vidjeti kormorani, čaplje, rode, divlje guske... Nezaobilazna je bila i multimedijalna dvorana s interaktivnim izlošcima te prikaz kratkog filmskog zapisa o bogatstvima koje je moguće vidjeti i doživjeti u Kopačkom ritu.

 

Istraživanje prirode i njezinih bogatstava nastavljeno je u najvećoj i najljepšoj slavonskoj planini Papuk. I ovdje uz stručno vodstvo, učenici su upoznali prirodnu i kulturno-povijesnu baštinu Papuka. Zbog svoje izuzetne geološke raznolikosti Park prirode Papuk 2007. godine postaje član Europske i Svjetske mreže Geoparkova, a time i prvi Geopark u Hrvatskoj. Jedna od najljepših gorskih dolina, bogata hladnim izvorima i bistrim potocima, a okružena stoljetnim bukvama najvećeg kompleksa starih šuma u Parku prirode Papuk je Park-šuma Jankovac. Najljepši prizor u dijelu Park-šume Jankovac od kojega je i učenicima i učiteljima zastao dah bio je slap Skakavac. Zbog svoje iznimne ljepote slap je s pravom nazvan biserom Slavonije i Baranje.

Za one koji tragaju za mirom i tišinom te se žele barem na trenutak udaljiti od životne svakodnevice posjet ovim parkovima prirode, ističu šestaši, pravi je izbor. Njima su ovi posjeti, osim mnogobrojnih zanimljivosti, donijeli i nezaboravne uspomene te jedno vrijedno iskustvo.

Osmaši posjetili Roč, Motovun i Poreč

Učenici osmih razreda s veseljem su dočekali tu sunčanu srijedu, 18. svibnja 2015. Tada su, u 6 sati ujutro, autobusom krenuli put Istre.
Najprije su posjetili prekrasni stari Roč o kojem im je mnoge zanimljivosti ispričao vodič Zdenko. Nakon kratkog razgledavanja Roča, učenici su uživali u senzacionalnom pogledom na dolinu prema Humu te se okrijepili, a zatim krenuli autobusom do Motovuna. Penjući se na brdašce, na čijem se vrhu mjesto nalazi, mnogi su učenici (čak i vodič Zdenko) ostajali bez daha, što zbog ljepote, što zbog nedostatka kondicije, no, u konačnici, svi su uspjeli doći do nestvarno lijepog mjestašca posebnog šarma. Uz zanimljivo predavanje vodiča, slijedilo je uživanje u šetnji pitoresknim motovunskim ulicama, zidinama i pogledu na motovunske šume bogate tartufima te dolinu rijeke Mirne. Nešto iza 15h, učenici i učitelji, stigli su u prekrasan Poreč gdje su uživali u kraćem razgledavanju grada, šetnji porečkim ulicama  i, naravno, šetnji uz more. Također, nije nedostajalo sladoleda, pizza, lignji…, selfie-a, smijeha…

Izlet: LUDBREG - KOPRIVNICA- JASTREBOV VRH

Učenici trećih razreda odabrali su kao jednodnevni izlet centar svijeta Ludbreg te posjet prehrambenoj tvornici Podravka u Koprivnici. Popodnevne sati lijepog sunčanog četvrtka, 2. lipnja 2016. godine, učenici su iskoristili za igru i druženje na izletištu Jastrebov vrh u blizini Koprivnice. Upoznali su životinje u malom ZOO-u toga izletišta. Okušali su se i u jahanju konja. Bio je to poučan, ali i zabavan izlet, koji bi svi učesnici izleta rado ponovili.

  

  

 

preskoči na navigaciju