preskoči na sadržaj

Osnovna škola Cestica

Login
 

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Školska kuhinja


RED BUTTON

Ova aplikacija namijenjena je svima Vama, ali je posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje sadržaja na internetu za koji sumnjate da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece.

Šareni zid

 

CESTICA vrijeme

Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 10. 2010.

Ukupno: 871143
Ovaj tjedan: 101
Dodatna Informatika

CM liga u šk.god. 2020./2021.

Croatian Makers liga, natjecanje iz robotike i programiranja za djecu osnovnoškolske dobi, u ovoj školskoj godini održala se u tri kola natjecanja. 

U ovoj školskoj godini tema Croatian Makers lige je istraživanje planeta i povratak robota na Zemlju.

U prvom kolu robot je trebao istražiti planet i pripremiti se za lansiranje u svemir. Natjecatelji su trebali isprogramirati robota da samostalno prati liniju, koristi stijetleće diode i svira melodije te se uspješno ‘parkira’ na kraju vožnje. 
U drugom kolu robot je posjetio satelit i svemirsku postaju te se uspješno vratio na Zemlju. Kako bi to ispravno napravio natjecatelji su trebali isprogramirati robota da samostalno prati rutu između linija, koristi svjetleće diode, svira melodije te koristi ultrazvučni senzor za detekciju objekata.
U trećem kolu robot se već vratio na Zemlju i morao je proći testiranje i servisiranje u znanstveno-istraživačkom centru kako bi se utvrdilo rade li svi sustavi ispravno za buduće misije i avanture. Za uspješno ispunjavanje ovog zadatka, natjecatelji su trebali programirati robot da samostalno prati rutu između linija, koristi svjetleće diode, svira melodije te koristi ultrazvučni senzor za detekciju objekata. Natjecatelji starije dobne skupine su dio staze morali riješiti manualnim upravljanjem robota koristeći daljinski upravljač.

  

Školu su predstavljali sljedeći učenici: Lea Majhen, Kiara Klarić, Adrian Mojzeš, Josip Gerbus, Patrik Vinter, Marko Gerbus, Fran Zebec, Erik Mikec, Nik Levanić i Marko Bukovec, a mentorica im je bila učiteljica informatike, Mirjana Voćanec. Fantastični niz nastavljen je i ove godine, pa su naši  robotičari u sva tri kola zauzeli 1. mjesto ekipno i prva tri najbolja mjesta pojedinačno.

  

U nastavku pogledajte njihove rezultate:

1. kolo- EKIPNO
1. kolo- POJEDINAČNO
2. kolo- EKIPNO

2. kolo- POJEDINAČNO
3. kolo- EKIPNO

3. kolo- POJEDINAČNO
KONAČNI POREDAK 2020./2021.
Nakon provedena 3 kola natjecanja robotičari su u ukupnom poretku osvojili ekipno 1. mjesto u Regiji Varaždin i 2. mjesto u državi.

 
  

ČESTITKE!!!!

******************************************

CM liga u šk.god. 2019./2020.

Croatian Makers liga, natjecanje iz robotike i programiranja za djecu osnovnoškolske dobi, se u ovoj školskoj godini održala u 3 kola natjecanja. Zbog pandemije koronavirusa zadnje 4. kolo natjecanja i Superfinale (natjecanje za najbolje u Croatian Makers ligi u školskoj godini) nije održano.

Croatian Makers liga je ove godine tematska i u svakom kolu natjecatelji svladavaju poteškoće i zadatka “Putovanja svemirom” sa svemirskom letjelicom. Prva dva kola su bila online, dok je treće bilo fizičko kolo koje se održalo  u školi domaćinu, III. OŠ Varaždin.

U prvom kolu su natjecatelji trebali pripremiti robota, koji predstavlja letjelicu, za lansiranje, a u drugom kolu je robot započeo svoje putovanje: dolazi u svemirsku postaju, provjerava rad svojih motora te preuzima mapu za nastavak putovanja koristeći signalizaciju putem svijetla i zvuka, ultrazvučnih senzora i senzora za praćenje linije. Zadatak trećeg kola bio isprogramirati robota da prođe polje asteroida, susretne se sa svemircima te dođe na udaljeni planet, a novost je bila programiranje robotske hvataljke.

 

Školu su predstavljali sljedeći učenici: Gabrel Smotar, Valentino Žiher, Lea Majhen, Kiara Klarić, Adrian Mojzeš, Josip Gerbus, David Levanič, Alen Levanić, Patrik Vinter, Julia Banfić i Domagoj Horvat, a mentorica im je bila učiteljica informatike, Mirjana Voćanec. Naši izvanredni robotičari u sva tri kola zauzeli su 1. mjesto ekipno, dok su u prva dva kola zauzeli prvih 10 pojedniačnih mjesta na ljestvici poretka.

 

U nastavku pogledajte njihove rezultate:

1. kolo- EKIPNO
1. kolo- POJEDINAČNO
2. kolo- EKIPNO

2. kolo- POJEDINAČNO
3. kolo- EKIPNO
KONAČNI POREDAK 2019./2020.

Nakon provedena 3 kola natjecanja robotičari su u ukupnom poretku osvojili ekipno 1. mjesto u Regiji Varaždin i 1. mjesto u državi.

BRAVO!!!!

******************************************

CM liga u šk.god. 2018./2019.

 

Završno okupljanje robotičara

Dana 12. lipnja 2019., na završnom okupljanju robotičara, mentorica Mirjana Voćanec pripremila je za svakog od njih poklon iznenađenja.

Budućim srednjoškolcima želimo da nastave koračati putem koji su već sada zacrtali, a mlađim učenicima još puno uspješnih nastupa u CM ligi.

*****************

Robotički kamp u Crikvenci

 

U rujnu 2018. naša škola uključila se u projekt STEM revolucija u zajednici. U okviru projekta prijavili smo se na nagradni natječaj mBot u proljetnom čišćenju. Učenici Leon Levanič i Danijel Lazar osmislili su i realizirali projekt mBot: Odlaganje otpada i osvojili sudjelovanje na Robotičkom kampu u Crikvenici od 31. svibnja do 2. lipnja 2019.
Na kampu su održane napredne radionice programiranja s mBot robotima te micro:bitovima, predavanja stručnjaka na temu robotike, STEM dan otvorenih vrata, a posljednjeg dana održano je neformalno kolo Croatian Makers lige. Među 50 učenica i učenika iz 18 škola, naši robotičari osvojili su 1. mjesto i time još jednom pokazali svoju izvrsnost. Bravo!

 

Naše putovanje kroz Croatian Makers ligu za ovu školsku godinu je završilo. Bilo je zabavno, poučno, uspješno i  nezaboravno.

mentorica Mirjana Voćanec

*******************

Projekt mBot:Odlaganje otpada

*******************

Službeni rezultati 4. kola i kumulativni rezultati CM Lige u šk. god. 2018./19.

Od 1. do 19. travnja trajalo je 4. kolo Croatian Makers lige. U ovom kolu sudionici su trebali iskoristiti većinu znanja o mBot robotima kako bi što uspješnije izvršili zadatak. Roboti su trebali međusobno komunicirati, proći stazu koristeći senzore te se pozicionirati na određena mjesta u prostoru na stazi.
Ekipa naše škole ni ovaj puta nije razočarala. Zauzeli su, tradicionalno 1. mjesto u Regiji Varaždin.
Nakon provedena 4 kola natjecanja robotičari su u ukupnom poretku uvjerljivo osvojili 1. mjesto u Regiji Varaždin, a 3. mjesto u državi.

Bravo!!!!!!

 

rezultati 4. kola
video zadatka 4. kola
kumulativni rezultati šk.god. 2018./2019.

 

******************

1. mjesto u 3. kolu natjecanja Croatian Makers Lige

U srijedu, 27. veljače u Osnovnoj školi Petrijanec održalo se 3. kolo Croatian Makers Lige. Našu školu predstavljali su učenici  Leon Levanič, Petar Zagorec, Dorijan Puž i Domagoj Horvat uz vodstvo učiteljice informatike Mirjane Voćanec.

U ovom kolu natjecanja sudjelovalo je oko 340 ekipa iz cijele Hrvatske. Koristeći prvi put senzor za boju, natjecatelji su programirali robote da prepoznaju boje i  ovisno o boji podloge, voze određenom stazom te komuniciraju s drugim robotima.
Zadatak je bio zanimljiv i izazovan. Zahvaljujući velikoj motivaciji i dobroj pripremi naša ekipa ga je uspješno riješila i u Regiji Varaždin, treći put zaredom, osvojila 1. mjesto.
Pred našim robotičarima je još jedno kolo natjecanja, pa im i dalje želimo da  daju sve od sebe i pokažu svoj veliki potencijal.

SRETNO!

Konačni rezultati
Fotografije

******************

Veliki uspjeh u 2. kolu Croatian Makers lige

Drugo kolo Croatian Makers lige  održalo se  u prosincu 2018. godine. Kolo je bilo on-line, tako da smo sve odradili u našoj školi. Natjecatelji su u ovom kolu Lige trebali isprogramirati robote da uspješno prate stazu koristeći senzor za praćenje linije. Staza je bila “skijalište” po kojoj je robot trebao samostalno proći prateći ispravnu liniju i izbjegavajući distrakcije, u što kraćem vremenu. Vožnje robota smo snimili i poslali rezultate organizatoru – IRIM-u.
Službeni rezultati natjecanja objavljeni su sredinom siječnja. U Regiji Varaždin naši robotičari nižu zavidne rezultate. I u ovom kolu ( kao i u prvom)  zauzeli su 1. mjesto u ekipnom poretku s maksimalnim brojem bodova  te  prva tri mjesta u pojedinačnom poretku:

1. mjesto: Danijel Lazar, 8.r
2. mjesto: Leon Levanič, 8.r
3. mjesto: Gabrijel Furjan, 6.r

 

Važno je spomenuti da su svi naši predstavnici zauzeli prvih 8 mjesta u Varaždinskoj regiji. Zato, za sve njih možemo samo reći: BRAVO!!

Pobjedničku vožnju možete pogledati OVDJE.

Rezultati:

1. kolo: ekipno i pojedinačno
2. kolo: ekipno i pojedinačno

Sljedeće kolo održat će se 27. veljače 2019., u Petrijancu. U tom kolu našu školu predstavljat će ekipa od 4 učenika. Za to natjecanje mBot roboti su nadograđeni senzorima za boju, temperaturu i vlagu. Senzore nam je donirao organizator  CM lige- IRIM na edukaciji mentora kojoj je prisustvovala učiteljica informatike Mirjana Voćanec.

******************

1. kolo CM lige

OŠ Cestica sudjeluje u CM ligi (robotičkom natjecanju), za koju se učenici od 6. do 8. razreda pripemaju na satovima Dodatne informatike koju vodi učiteljica informatike Mirjana Voćanec. 
U 1. kolu natjecanja zadatak je bio programiranje robota da što brže i preciznije prođe zadanu stazu. Naši predstavnici postigli su odličan uspjeh, a posebno pohvaljujemo učenike koji su zauzeli 
prva tri mjesta u Regiji Varaždin: 
1. mjesto: Dorijan Puž, 8.r
2. mjesto: Petar Zagorec, 8.r
3. mjesto: Leon Levanič, 8.r
Na natjecanju su sudjelovali i Danijel Lazar (8.r), Dario Mićović (8.r), Domagoj Horvat (7.r), Niko Melinček (7.r) i Gabrijel Furjan (6.r).

Čestitamo i želimo im puno uspjeha u sljedećim kolima CM lige!

 

Što je CM LIGA?

Croatian Makers liga je dio projekta Croatian Makers koji je 2014. godine pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM).
Cilj Lige je omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu.  Platforma na kojoj se odvija liga je edukacijski robot mBot (Bluetooth verzija) koja nudi vrlo jednostavan ulazak u svijet robotike, ali omogućava i naprednije korištenje. Natjecanje se odvija u 4 kola. 

Svi sudionici su podijeljeni u regionalne grupe i natjecanja su organizirana u regionalnim centrima diljem Hrvatske. Dio natjecanja održava se online iz prostora sudionika natjecanja.  Pri tome je inicijalni plan svake godine barem jedno kolo održava fizičkim dolaskom u centar, a ostatak kola video linkom ili video dokumentacijom- sudionici sudjelovanje mogu obaviti iz svojih škola ili centara.

preskoči na navigaciju