preskoči na sadržaj

Osnovna škola Cestica

Login
 

Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Školska kuhinja

RED BUTTON

Ova aplikacija namijenjena je svima Vama, ali je posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje sadržaja na internetu za koji sumnjate da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece.

Šareni zid

 

CESTICA vrijeme

Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 10. 2010.

Ukupno: 1032783
Ovaj tjedan: 321


________________________________________________________________

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Preživimo polarnu hladnoću
Autor: Administrator , 31. 1. 2012.

Iako se nalazimo u zimskom godišnjem dobu već mjesec dana, snijega nije bilo, a ni temperature nisu bile preniske. No, dogodile su se promjene - stigla je  polarna hladnoća i snijeg.
Nudim vam nekoliko savjeta kako biste što bezbolnije preživjeli hladnoću.


Oblačite prozračnu odjeću koja ne upija vlagu, a obuća vam ne smije biti tijesna i vodopropusna.
Nikako ne koristite toplinu vlastitog tijela da bi otopili snijeg jer bi tada snizili temperaturu svog tijela.
Ne pušite hladan zrak u ruke s namjerom da ih zagrijete jer on sadrži vlagu te će rukama biti još hladnije.
Iako je hladno, potrebno je piti vodu, jer čovjek jednako brzo može dehidrirati u vrućim kao i u hladnim predjelima.

Što napraviti kada se čovjek smrzava?
Unesrećenom treba skinuti mokru odjeću te ga izolirati od hladnoće dekom ili novinskim papirom. Ispod 35 ºC nastupa hipotermija (pothlađenost), nakon koje otkazuju mišići.

Zapamtite:
*tri sekunde potrebne su za donošenje odluke
*mozak bez kisika može tri minute
*u ekstremnim uvjetima  i bez vode čovjek može preživjeti tri dana
*bez hrane čovjek može preživjeti tri tjedna.

Dorotea Ivančić, 8. b





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju