2024-10-18 19:11:20

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

„Zastanimo zato načas i  razmislimo o kruhu. Običnom, svakodnevnom kruhu.“

U petak 18. listopada učenici i djelatnici naše škole prigodnim su programom obilježili Dane kruha i  zahvalnosti za plodove zemlje. Bio je to trenutak u kojem smo svi zajedno zahvalili zemlji za plodove  – za plodove iz kojih nastaje – on – kruh.

Učenice Dea i Sara potaknule su nas da razmislimo o važnosti kruha, hrane, ali i da razmislimo o zahvalnosti, da budemo zahvalni za sve što imamo, a nakon lijepih misli i poruka koje su nam uputile, progovorili su i glavni sastojci kruha.

Učenica Franciska objasnila nam je zašto je brašno važno – brašno nam može govoriti o mnoštvu zrnja koje čini jedno brašno, uči nas o potrebi zajedništva.

Dora nas je podsjetila da je i voda glavni sastojak kruha te koliko nam je važna – krijepi nas, pere, hladi i grije. Mia nas je podsjetila koliko je sol važna – u stavljanju soli, baš kao i u životu, treba naći sredinu. I za kraj – najmanji sastojak, ali ne i zato najmanje bitan – kvasac. Treba ga toliko malo i baš nas zbog toga uči da su sitnice važne.

S lijepim mislima i riječima o važnosti kruha, o važnosti hrane, sitnica – stvari koje uzimamo zdravo za gotovo, a zapravo su toliko važne i velike, počastili smo se pecivima i kruhom.

„Tako običan, tako svakodnevan, a tako rječit. A ljudi ko ljudi. lako se navikavaju i ne primjećuju bremenitost poruke u svakodnevnom. Zastanimo zato načas i razmislimo o kruhu. Običnom, svakodnevnom kruhu.“


Osnovna škola Cestica