preskoči na sadržaj

Osnovna škola Cestica

Login

 

Kalendar
« Travanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Školska kuhinja


RED BUTTON

Ova aplikacija namijenjena je svima Vama, ali je posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje sadržaja na internetu za koji sumnjate da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece.

Šareni zid

 

CESTICA vrijeme

Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 10. 2010.

Ukupno: 776393
Ovaj tjedan: 726
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Zuji, zveči, zvoni, zvuči…
Autor: Administrator , 23. 3. 2021.

Mjesec hrvatskoga jezika – Dani hrvatskoga jezika

      Dani hrvatskoga jezika obilježavaju se u spomen na potpisivanje Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga jezika čime se željelo potaknuti na dosljednu primjenu hrvatskoga jezika u javnome i političkome životu. Deklaracija je potpisana 17. ožujka 1967. godine. Naši su učenici zajedno sa svojim učiteljicama Hrvatskoga jezika – Jelenom, Marinom i Mateom proveli niz aktivnosti kojima su obilježili ne samo Dane hrvatskoga jezika, već i cijeli mjesec posvećen našemu jeziku.


21. 2. obilježili smo Dan materinskoga jezika te smo razgovarali o važnosti očuvanja našega jezika te njegovu bogatstvu, čitali nove hrvatske riječi i razmišljali što bi one mogle značiti, nudili i svoje prijedloge novih hrvatskih riječi.

22. 2. obilježili smo Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva i time se prisjetili naše prve hrvatske tiskane knjige – Misala po zakonu rimskoga dvora. Na taj smo dan postali pravi mali dizajneri glagoljaši.

        Učenici su na satovima Hrvatskoga jezika upoznali povijesne spomenike, čitali i „prevodili“ tekst Bašćanske ploče, pisali glagoljicom, upoznali se s prvim rječnikom, gramatikom i pravopisom te upoznali važne događaje koji su utjecali i obilježili naš jezik u 20. stoljeću.

        Osim svega navedenoga, ove smo se godine posebno bavili našim narječjem, točnije govorom našega mjesta pa smo čitali pjesme pisane narječjem, „prevodili“ pjesme na naš govor, prikupljali riječi iz našeg mjesnog govora. Time smo željeli pokazati koliko je naš jezik bogat te da ga trebamo i dalje čuvati. Najčešće riječi iz mjesnoga govora izložili smo i na panou, no prikupljanje riječi traje i dalje jer su se naši učenici pokazali kao pravi mali jezični povjesničari i prikupili jako velik broj riječi i svoje popise žele i dalje proširiti.

   

        Kroz razne aktivnosti naši su učenici shvatili važnost očuvanja vlastitoga jezika te svu njegovu ljepotu i bogatstvo.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju